Monday, 22 September 2014

UMAI UDANG

UMAI UDANG




Bahan-bahan ( 1-2 orang ):

5 ekor udang sederhana (dibuang kulit, dicuci dan dipotong kecil2)
3 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1/2 inci belacan*
1 biji cili merah*
1 biji bawang besar (dimayang)
3 biji cili api (dihiris) - optional
1 sudu mkn kacang tanah (yg tlh digoreng dan dikisar)
1 sudu makan cuka
5 biji limau kasturi (ambil jusnya)
sedikit garam dan gula
utk hiasan(jika suka) : daun kunyit, daun sup, daun ketumbar, hirisan serai.

Cara-cara:
1. Perapkan udang bersama perahan limau dan garam di dlm satu bekas/mangkuk dan biarkan seketika. Gambar menunjukkan isi udang yang tlh dihiris. Kalau nak hiris memanjang pun ok.

2. Tumbuk bahan yg bertanda * hingga lumat. (cili merah boleh ditumbuk atau dihiris shj)

3. Masukkan bahan * dan kesemua bahan yg selebihnya ke dlm bekas/mangkuk perapan udang td. Gaul sampai sebati. Gambar menunjukkan bahan-bahan yg digunakan utk memerap udang.

4. Perapkan di dlm peti sejuk sekurang2nya 1 jam ( udang tersebut akan masak sendiri setelah dicampurkan dgn bahan2 td) gambar menunjukkan umai yang baru diperap sebelum masak.

5. Hidangkan dgn nasi panas. Memang sedap.

No comments:

Post a Comment