Monday, 22 September 2014

TAPAI PULUT

TAPAI PULUT



Bahan-bahannya:
  • sekilo beras pulut
  • 1/4 dari sebiji ragi *sebiji ragi dibahagi 4...ambil 1 bahagian sahaja*
  • air 1.5 - 2 mug
Cara:
  1. Rendam pulut selama 2 jam kemudian toskan
  2. Kukus pulut selama 15 - 20 minit.
  3. Keluarkan pulut dari kukusan, pindahkan ke dalam satu besen/periuk.
  4. Arung rata dengan air.
  5. Kukus lagi sampai periuk keluar wap.
  6. Keluarkan pulut dari kukusan, biarkan pulut betul2 sejuk.
  7. Hancurkan ragi, taburkan ragi ke atas pulut *seeloknya guna penapis, biar rata kena semua bahagian pulut*
  8. Boleh mula membungkus pulut dalam daun pisang/daun getah.  Tutup dengan lidi/stepler. *boleh juga dimasukkan ke dalam mana2 bekas yang sesuai asalkan bertutup*
  9. Masukkan tapai yang dah siap dibungkus ke dalam satutupperware besar.  Tutup dan hanya boleh dibukatupperware tersebut selepas 36 jam.

formula untuk tahu tapai dah masak belom.... 
  • malam ini bungkus tapai, malam esok tapai dalam keadaan demam, keesokan paginya tapai dah sedia untuk dimakan tapi tengahari/petang sikit baru tapai betul2 manis... :)

No comments:

Post a Comment