DIM SUM
Bahan-bahan: Isi ( filling )
1. 3-4 keping dada ayam - kisar lumat - saya guna daging kisar ramly
2. 4 keping cendawan kering - tak de - saya ganti dengan daun bawang - cincang halus
3. 1/2 cawan sengkuang - tak de - ganti dengan lobak merah - cincang halus
4. 3 sudu besar bread crumbs - saya guna 2 sudu besar
5. 2 sudu besar daun ketumbar - cincang halus
6. 1/2 sudu kecil garam
7. 1/2 sudu kecil gula
8. sedikit lada hitam dan serbuk perasa.
9. kulit wantan
Cara-cara:
2. 4 keping cendawan kering - tak de - saya ganti dengan daun bawang - cincang halus
3. 1/2 cawan sengkuang - tak de - ganti dengan lobak merah - cincang halus
4. 3 sudu besar bread crumbs - saya guna 2 sudu besar
5. 2 sudu besar daun ketumbar - cincang halus
6. 1/2 sudu kecil garam
7. 1/2 sudu kecil gula
8. sedikit lada hitam dan serbuk perasa.
9. kulit wantan
Cara-cara:
Panaskan periuk kukusan.
Dalam mangkuk yang besar, gaulkan kesemua bahan ( 1-8 ) hingga sebati.
Setelah sebati, ambil kulit wantan cedokkan isi daging kedalamnya ( jangan isi penuh ).
Letakkan dim sum yang telah siap dan kukus selama 15 minit.
Dim Sum boleh dihidangkan dengan sos perencah dan kicap.
No comments:
Post a Comment